Muud lood
13.10.17

Amber ALE – arusaamatu õlu, millel puuduvad selged piirid

Kui maailm avastas õlle, siis oli see algselt väga tume. Aja möödumise ja tehnika arenemisega muutusid aga õlled heledamaks ja värvikamaks. Mõni oli punane, mõni oli tumepruun ja mõni oli lausa blond. Kuid siis pruuliti õlu, mis ei olnud ei tume, punane ega hele – ta oli amber.

Ajalugu

American (amber) Ale pärineb Inglise pale ale’ist või strong bitterist aga seda pruulitakse Ameerika humalatega. Ei ole kindel, kas oli see inglisepäraste koostisosade puudumine või soov teha asju “the american way”, mis ajas Ameerika pruulmeistrid kodumaiste koostisosadega pruulimiseni.

Amber ale’i sai oma nime puhtalt loogilistel alustel. Nimelt ristiti õllesid värvi järgi. Stout’id ja porter’id olid tumedad. Blondid pale ale’id ja IPA’d olid heledad ning vaskse ja pruuni värvusega ale’d olid amber’id.

Õlle loomisel kandis amber ale nime “West Coast ale”. See tulenes seigast, et lääneranniku ja amber ale’i sõprus oli tol ajal üks soojemaid ja populaarsemaid terves Ameerikas.

Pruulimine

Amber ale’i pruulimine on suhteliselt keeruline ja alati ei pruugi jook amber ale’na välja tulla. Vahel muutub ta pruulimise käigus näiteks amberi värvi laagriks. Selline juhuslikkus annab aga pruulmeistritele julgust pruulida oma käekirjaga amber ale’i ja lisada joogile just endale omaseid maitseid.

Amber Ale’is on tähtsal kohal ka linnased – need on joogile põhjaks ja täidavad ka maitsestamisel tähtsat rolli. Pruulmeistrid kasutavad lisaks Ameerika humalale näiteks karamelli või kristall linnaseid, et lisada õllele magusat nooti. Need linnased annad joogile punaka värvuse ja Ameerika humal lisab õllele omase mõru maitse.

Eripära

Amber Ale on suhteliselt uus ja mitte-traditsiooniline õlu, mis laenab paljuski pale ale’ide ja bitterite omadusi. Maitselt võivad nad varieeruda iseloomutust lurrist kuni tõeliselt ekstravagantsete käsitööõlledeni välja. Aroomilt on ta rikkalikult magus ja linnaseline ning võib üllatada nii tsitruse, puuvilja kui ka karamelli maitselise alatooniga. Amber ale’ide alkoholisisaldus jääb 4.5 – 6.2% vahele ning joogi värvus varieerub helepunasest vaat et mustani välja.

Amber ale’i on soovitatav juua sirgest laia avaga klaasist või isegi suurest veinipokaalist. Lisaks presenteerib pruul ennast ideaalselt tulbikujulisest klaasist. Erinevalt tavalistest õlledest soovitatakse amber ale’i juua kindlasti mitte jääkülmalt vaid umbes 8–10 kraadi juures. See tagab, et õlles peituvad maitsed ei külmu liigselt madala temperatuuri tõttu olematuks.

Sobivus toiduga

Amber Ale sobib reeglina kõikide toitudega. Eriti hästi käib ta kokku burgeri, hautise, ahjukana ja teiste koduste toitude kõrvale. Soovitame amber ale’i haarata ka grillliha, tex-mex toitude, lambaliha ja gouda ning cheddar juustuga. Kui oled magusasõber, siis naudi amber ale’i koos pähklipirukaga.