Muud lood
08.02.16

Huvitavaid lugusid õllest ajaloo jooksul

Ajaloolaste väitel on õlu üks vanemaid jooke, mille juured ulatuvad koguni 10 000 aasta tagusesse aega. On täiesti loogiline, et nii pikka ajalukku mahub sadu põnevaid lugusid – lõbusaid, dramaatilisi, absurdseid ja tõsiseid.

 

Vanim õllereklaam.

 Tuleb välja, et õlut on reklaamitud juba aastatuhandeid. On teada, et õlut pruulisid juba mesopotaamlased ja sumerid umbes 4000 aastat enne meie ajaarvamist. Endise Mesopotaamia aladelt on leitud ühe pruulikoja reklaam – nimelt oli ühel savitahvlil kirjas “Joo Elbat, lõvisüdamega õlut”.

 

Kalleim õllepudel.

Kõik me oleme kuulnud uudiseid mõnest hirmkallist konjakist või veinipudelist, kuid ka õllepudel võib rahakotti tublisti kergendada. Praegu saadavalolevatest õlledest on kõige kallim Belgia “Vielle Bon Secours”, mille üks pudel maksab umbes 1000 dollarit.

 

Püramiidid ehitati õlle jõul.

Arheoloogid väidavad, et Egiptuse kuulsaid püramiide rajanud ehitajatele anti iga päev neli liitrit õlle, et nad raske tööpäeva vastu peaks. Toona oli õlle siiski palju lahjem kui tänapäeval.

 

Tasuta õlu elu lõpuni!

Kui Taani teadlane Niels Bohr võitis 1922. aastal Nobeli auhinna, vedas riigi kuulsaim õlletootja Carlsberg Brewery oma pruulikojast tema majja õlletoru, et teadlasel oleks elu lõpuni alati värske õlu käepärast võtta.

 

Kõige kangem õlu – 67.5%

Maailma kõige kangem õlu on šotlaste tootja Brewmeisteri pruulitav Snake Venom, millel on koguni 67.5 kraadi. Maailma õlletootjatel on kombeks teineteist kangusega üle trumbata, seega võib ennustada, et uue maailma kangeima õlle kallal tehakse juba tööd.

 

Pruulime õlut…kosmoses.

Rahvusvahelisse Kosmosejaama teadlasterühm pruulis esimese õlle kosmosejaamas. Idee võttis üle suur Aasia õlletootja Sapporo, kes tõi turule 250 kosmoses pruulitud kuuspakki. Ulmefännid võisid kosmoseõlle võita loteriiga ning kui õnn neile naeratas, said nad kuuspaki lunastada 100 dollari eest.

 

Õlu ja rool ei käi käsikäes!

Juba vanad egiptlased teadsid, et purjus peaga ei tohi liiklusvahendit juhtida. 2000 aastat enne meie ajaarvamist mõisteti surmanuhtlus ühele egiptlasele, kes istus oma hobukaarikusse purjus peaga ning ajas selle tulemusena alla vaimuliku.

 

Õlu lahendas lennuki kaperdamise.

21 juunil 1985. kaaperdas purjus Stein Arvid Huseby Norras Trondheimi lennujaamas relva ähvardusel ühe Boeing 737-205 reisilennuki. Kogu intsidendi jooksul purjutanud kaaperdaja nõudis kohtumist tollase peaministri Kåre Willochiga. Kui õlu sai otsa, mees leebus, lasi pantvangid vabaks ja loovutas oma relva õlle vastu. Mees arreteeriti ja mõisteti kolmeks aastaks vangi.